Over aikido

Aikido is een moderne Japanse krijgskunst die leert hoe je door ‘niet-vechten’ toch krachtig kan zijn en daarbij je tegenstander niet beschadigt. Het gaat om in evenwicht of harmonie (AI) zijn met jezelf en anderen. In de praktijk, de training (DO), komt dat tot uiting door niet te vechten met je tegenstander maar de energie (KI) van zijn aanval te gebruiken als basis voor je verdediging.

Aikido kan worden gezien en beoefend als een zelfverdedigingskunst, een kunst voor het oplossen van conflicten, een (bewegende) meditatie, een methode voor stressvermindering, een manier om een ​​gezonde levensstijl te bereiken.

Is aikido wat voor mij?

  • Aikido is voor iedereen: kinderen, jeugd en volwassenen.
  • Het kent geen competitievorm. Je kan zonder prestatiedruk in je eigen tempo werken aan je ontwikkeling.
  • Je leert letterlijk vallen én opstaan bij aikido, wat goed is voor je conditie en lenigheid. Het maakt het uitdagend maar je zal snel merken dat het veel voldoening geeft en dat je zelfvertrouwen groeit naarmate je vordert.
  • Je lichaam en geest is meer in balans
  • We oefenen ook met traditionele (houten) wapens: het zwaard (bokken), het mes (tanto) en de wapenstok (jo). Niet om te leren vechten maar om te focussen op balans(verstoring), timing, contact(afstand), lichaamshouding, concentratie.

Wat heb je nodig?

Voor een (gratis) proefles is een t-shirt, trainingsbroek en een goed humeur alles wat je nodig hebt. Als je besluit om regelmatig aikido te beoefenen is het verstandig om een aikidopak aan te schaffen. Een aikidopak is steviger en slijt minder snel dan normale kleding.