Aikidopak

Je aikidopak bestaat uit een aantal kledingstukken: een jas, een broek en een band. Je moet het zien als werkkleding voor je training. Natuurlijk kan je gewoon trainen in sportkleding, zeker als je net begint, maar die zal door het intensieve gebruik snel slijten. Daarom is een aikidopak aan te raden als je regelmatig traint.

Kleur van je band

Alle beginners dragen een witte band bij hun pak. Kinderen en jeugd krijgen gekleurde slips of banden na het afleggen van kyu examens. Volwassenen blijven een witte band dragen bij hun pak tot ze shodan (1e dan) examen hebben gedaan. Daarna dragen ze een zwarte band en hakama (zwarte broekrok).

Aikidopak
Aikido hakama

Verschil judopak en aikidopak

Een judo- en een aikidopak lijken erg op elkaar. Aikido beoefen je op een andere manier dan judo en daarom zijn er verschillen in de uniformen.
Een aikidopak heeft meestal kortere mouwen (bij aikido pak je vaak elkaars polsen en onderarmen), de jas heeft geen naad op de rug (prettiger bij het rollen en vallen) en de broek bevat vaak extra stevigheid rondom de knieën (bij aikido doe je ook oefeningen op je knieën). Daarnaast zijn aikidopakken meestal iets lichter van gewicht omdat je minder trekt en duwt aan elkaar zoals bij judo.

Beide soorten uniformen zijn goed, dus kies wat je prettig vind. En als je al een pak hebt omdat je een andere krijgskunst beoefent (bijv. karate, jiu-jitsu, taekwondo) dan is dat prima om aan te trekken bij de aikidotraining.

Waar koop ik mijn aikidokleding?

Hieronder een aantal links naar webshops waar je een (aikido)pak kan kopen. Wij hebben geen connecties met deze winkels en ontvangen geen voordeel als je je pak hier koopt. Aikidokleding kan je bij elke martial arts sportzaak kopen. Kijk ook eens op marktplaats als je geen nieuw pak wilt kopen.

Een aikidopak is gemaakt van 100% katoen of een mix van polyester en katoen, dit kan per merk verschillen. Een aikidopak kan ruim vallen. Na een keer wassen met heet water zit je pak vaak beter. Lees echter eerst goed de productinformatie.

bestfightshop.nl
budo-online.nl
decathlon.nl

Hoe knoop ik mijn band?

Er zijn vele manieren om je band te knopen. Wij laten je een eenvoudig knoop zien. Bekijk onderstaande video en met wat oefening lukt het je vast.

Wat is een hakama?

De hakama (Japanse broekrok) is een traditioneel kledingstuk. Het werd gedragen door de samoerai (Japanse krijger) om zijn benen te beschermen tijdens het paardrijden. De hakama was eerst van leer en werd later vervangen door een zware stof. Na verloop van tijd is de hakama een standaard kledingstuk van de samoerai geworden, dat dagelijks gedragen werd.
Omdat aikido een krijgskunst is, een budo, dragen aikidoka’s een hakama.

Hakama kenjutsu

Go to top